3 tipuri de actuatoare liniare si utilizarile lor

3 tipuri de actuatoare liniare si utilizarile lor

28 Aug. 2019

Un actuator este un fel de motor folosit pentru a misca sau controla un mecanism. Acesta poate folosi mai multe surse de putere, incluzand curentul electric sau presiunea de la o componenta hidraulica sau pneumatica. De-a lungul anilor insa, tehnologiile de functionare din spatele acestora au cunoscut o evolutie.

Actuatoarele liniare transforma energia in miscari liniare drepte, in opozitie cu miscarea circulara a unui motor electric conventional. Ele se bazeaza pe deplasare si miscare liniara, fiind derivate dintr-o sursa de energie care este usor accesibila.actuatoare liniare

Fiecare dintre tipurile de actuatoare liniare are versiuni pentru diverse configuratii de putere si poate fi disponibil in mai multe stiluri si dimensiuni. Acestea sunt utilizate atat pentru aparaturi si aplicatii industriale, cat si pentru supape, amortizoare sau alte locuri unde este necesara miscarea liniara.

In prezent, exista o varietate de actuatoare liniare pe piata. Acestea includ, printre altele, actuatoare hidraulice, actuatoare piezoelectrice si actuatoare mecanice.

Actuatoarele hidraulice este un cilindru sau un motor hidraulic care transformă energia hidraulica intr-o micare mecanica. Acestea sunt proiectate pentru a efectua miscari de toate tipurile, de la cele liniare, le cele rotative. Actuatoarele hidraulice sunt utilizate acolo unde sunt necesare viteze si forte mari.

Actuatoarele piezoelectrice sunt utilizate in principal in aplicatii industriale si stiintifice, care necesita o precizie in controlul miscarilor.  Sunt recunoscute mai ales datorita faptului ca sunt folosite in toate domeniile moderne de inalta tehnologie, de la testarea semiconductorului pana la microscopie, bio-nanotehnologie si tehnologie aerospatiala.

Actuatoarele mecanice sunt folosite ca un mecanism care transforma miscarea mecanica (adesea rotativa) in miscare lineara. Spre deosebire de cele hidraulice sau electromecanice, actuatoarele mecanice isi obtin puterea dintr-o sursa exterioara.

Exsteel Engineering pune la dispozitia celor interesati actuatoare liniare de diferite tipuri pentru diverse aplicatii care necesita translatii si deplasari liniare. Materialele din care sunt facute sunt produse de firma Servomech din Bologna, Italia.