Actuatoare Liniare Electrice - Avantaje si Dezavantaje | Exsteel Engineering

Actuatoare Liniare Electrice -Avantaje si Dezavantaje

28 Feb. 2022

In momentul in care te hotarasti sa achizitionezi un actuator liniar, este foarte important sa alegi un produs care sa se plieze pe nevoile si aplicatia ta de interes. Fie ca iti doresti un actuator cu capacitate mare de incarcare, un actuator cu un ciclu al cursei mai lung sau un actuator care sa necesite mentenanta redusa, este necesar sa te informezi despre fiecare in parte pentru a lua cea mai buna decizie.

In acest articol iti vom prezenta avantajele si dezavantajele actuatoarelor liniare electrice, pentru a te ajuta sa gasesti actuatorul liniar perfect pentru aplicatia ta.

Aceste actuatoare sunt antrenate exclusiv de un motor electric. Motorul electric atreneaza axul conducator filetat; acesta este prevazut cu o piulita care se misca in sus si jos pe lungimea filetului. Odata cu miscarea piulitei, cilindrul actuatorului se misca si el, astfel realizandu-se miscare necesara.

Avantaje:

  • Viteza si precizia - Acest actuator ofera o gama vasta de miscari repetitive controlabile in mod automat. Viteza acestui actuator este,foarte usor de controlat, iar miscarea este una foarte precisa.
  • Mentenanta redusa - Cerintele de mentenanta pentru acest tip de motor sunt foarte reduse. Acest lucru duce la costuri de intretinere reduse si cresterea productivitatii aplicatiei tale si a echipei.
  • Instalare rapida - Instalarea actuatorului consta in conectarea motorului la sursa de curent electric si punerea acestuia pe pozitie. Acest lucru inseamna ca poti instala actuatorul foarte repede si fara costuri ridicate.
  • Autofranare si siguranta -Majoritatea motoarelor sunt prevazute cu unitate de franare de urgenta, ceea ce inseamna ca in caz de cadere a tensiunii electrice acesta mentine pe pozitie incarcatura.
  • Configuratia actuatorului -Actuatoarele liniare electrice nu necesita accesorii suplimentare si sunt mult mai compacte, ocupand mai putin spatiu.

Dezavantaje:

  • Supraincalzirea - Daca acesta functioneaza pe o perioada lunga de timp peste perioada recomandata de producator, motorul electric se poate supraincalzi si acest fapt duce la scaderea eficiente.
  • Costuri - Costurile initiale de achizitie a unui actuator liniar electric sunt ridicate. Totodata costurile de mentenanta si de functionare a acestuia sunt scazute deci acest cost initial se va amortiza in timp.


Avand in vedere toate aceste avantaje si dezavantaje,  atunci cand te decizi sa achizitionezi un actuator liniar, trebuie sa tti cont de cerintele aplecatiei tale, specificatiile necesare cat si de spatiul de montaj. Consulta acum oferta noastra de actuatoare liniare!