5 Tipuri de Cuplaje Mecanice/ Utilizari Cuplaje Mecanice - Exsteel Engineering

5 tipuri de cuplaje mecanice si utilizarile lor

8 Apr. 2019

Cuplajele sunt acele componente care realizeaza o legatura permanenta sau interminenta intre doua elemente consecutive ale unei transmisii. Functia principala a acestora este transmiterea miscarii si a momentului de torsiune. Cuplajele mecanice sunt folosite intr-o varietate de domenii si pot fi de mai multe tipuri in functie de specificatiile fiecarui fel in parte.
cuplaje mecanice

1. Cuplaje cu suruburi

Cuplajele cu suruburi fac parte din categoria cuplajelor rigide. Sunt alcatuite din doua bucati din fonta conectate cu ajutorul suruburilor. Constructia lor impiedica coroziunea si permite montarea si demontarea usoara. Cuplajele cu suruburi sunt construite in asa fel incat sa permita conectarea arborilor de transmisie orizontali cu diametrul similar. 

2. Cuplaje elastice

Cuplajele de acest tip sunt realizate dintr-un element elastic din cauciuc natural precomprimat, armat cu otel. Acesta este prevazut cu suruburi de fixare, o banda metalica, care trebuie scoasa dupa montare, si doua butucuri metalice din otel forjat.

3. Cuplaje dintate

Cuplajele dintate sunt alcatuite din doi butuci dintati care sunt conectati printr-un manson intern. Butucii sunt realizati din otel, iar mansonul din rasina poliamidica stabilizata. Profilul particular al dintilor din cuplaje previne contactul marginilor acestora cu mansonul.

4. Cuplaje flexibile

Cuplajele flexibile au un design compact si permit transmisia sigura de energie prin absorbtia vibratiilor de torsiune. Mai mult, constructia elastica a inelului de angrenaj din poliuretan compenseaza nealinierile radiale si unghiulare. Cuplajele flexibile sunt alcatuite din doi butuci de metal si un inel de angrenaj elastic, rezistent la uleiuri, agenti chimici si caldura.

5. Cuplaje cu burduf

Cuplajele cu buduf metalic sunt folosite in special pentru servomotoare. Acestea necesita rigiditate ridicata la torsiune si o fiabilitate superioara. Cuplajele de acest tip sunt usor de montat si au caracteristici dinamice bune. Un alt plus al acestora este executia modulara inovatoare.  
Exsteel Engineering va ofera o gama variata de cuplaje mecanice. Daca sunteti interesati componente de acest tip, puteti cere o oferta pe site.