Despre Cuplaje | Exsteel Engineering

Despre Cuplaje

27 Jan. 2022Cuplajele sunt elemente de legatura si de antrenare. Ele au rolul de a transmite miscarea de rotatie si momentele de torsiune intre arborii asezati in prelungire.

Acestea mai poti utilizate pentru asamblarea pe un arbore a unor elemente constructive si ca sigurante impotriva supraincarcarii.

Clasificare Cuplaje

 

Clasificarea cuplajelor se realizeaza in functie de mai multe criterii. Un criteriu ce poate fi intuit se refera la conditiile de functionare a celor doi arbori. Daca arborii sunt legati permanent, acestea se numesc, desigur, cuplaje permanente si poti fi fixe, cand elementele cuplajului sunt legate intre ele sau mobile, cand se permite o anumita mobilitate a pieselor cuplajului pentru reducererea erorilor de montaj.

Daca insa exista posibilitatea cuplarii si decuplarii arborilor in timpul functionarii, aceste cuplaje sunt cunoscute sub denumirea de intermintente. In functie de transmisie sau in functie de legatura dintre arbori, mai exista cuplaje de sens unic, resprectiv cuplaje electromagnetice sau hidraulice.

Diversitatea domeniilor de folosire a cuplajelor a determinat atasarea acestora si la alte functii suplimentare:

  • Compensarea abaterilor de pozitie a elementelor legate prin cuplaj;
  • Protectia impotriva socurilor si vibratiilor;
  • Intreruperea legaturii dintre cele doua elemente;
  • Limitarea sarcinii transmise;
  • Limitarea turatiei;
  • Limitarea sensului de transmisie a sarcinii.

Cuplajele trebuie sa indeplineasca anumite conditii, printre care amintim: siguranta in functionare, gabarit redus, montare si demontare usoare, sa fie echilibrate static si sa asigure durabilitate.

Montajul Cuplajelor

 

Toate cuplajele trebuie sa fie echilibrate static. Pentru cele care lucreaza la turatii ridicate, este necesara echilibrarea dinamica. Montarea cuplajelor pe arbori se face in functie de recomandarile constructorilor.

Arborii trebuie aliniati in limitele abaterilor admisibile pentru fiecare tip de cuplaj. Alinierea se poate controla fie simplu, cu un liniar, fie mai complex, cu ajutorul unui comparator.