Avantajele si dezavantajele motoarelor electrice monofazate si trifazate

Avantajele si dezavantajele motoarelor electrice monofazate si trifazate

16 Feb. 2021

Avantajele si dezavantajele motoarelor electrice monofazate si trifazate

O faza este curentul sau tensiunea dintre un fir existent, precum si un cablu neutru. Aceasta depinde de distributia sarcinii sale electrice corespunzatoare unui tip de unitate, fie ca este vorba de o putere monofazata sau trifazata.

Motoarele de curent alternativ monofazate functioneaza de obicei pe o sursa de energie monofazata, in timp ce motoarele de curent alternativ trifazate functioneaza pe o sursa de alimentare trifazata.

Ambele motoare trifazate si monofazate de curent alternativ sunt alcatuite din doua parti: rotorul si statorul. Statorul este partea motorului, care este stationara, in timp ce rotorul este partea rotativa a motorului.

Motoarele electrice monofazate

Puterea monofazata modifica simultan tensiunea de alimentare a unei surse de curent alternativ de catre un sistem. In distributia puterii, o monofaza utilizeaza firele de faza si neutre. Firul de faza transporta sarcina curenta, in timp ce firul neutru ofera o cale in care curentul revine.

Motoarele monofazate necesita circuite suplimentare pentru a functiona, deoarece o alimentare monofazata conectata la un motor AC nu genereaza un camp magnetic rotativ. Puterea de alimentare a unei surse monofazate nu este constanta, ceea ce inseamna ca tensiunea sa creste si coboara.

Avantajele si dezavantajele utilizarii energiei monofazate

Energia monofazata genereaza energie electrica pentru casele rezidentiale si consumabile casnice, deoarece majoritatea aparatelor necesita doar o cantitate mica de energie pentru a functiona, inclusiv ventilatoare, incalzitoare, televizor, frigider si lumini.

Motoarele mici monofazate au nevoie de un circuit suplimentar, cum ar fi starterele de motor (similar cu condensatoarele de pornire din ventilatoare si pompe), deoarece alimentarea sa monofazata este insuficienta pentru o pornire initiala.

Motoarele electrice trifazate

Puterea trifazata asigura trei curenti alternativi cu trei servicii electrice separate. Fiecare picior de curent alternativ atinge o tensiune maxima, separata doar cu 1/3 din timp intr-un ciclu complet. Astfel, puterea de iesire a unei puteri trifazate ramane constanta si nu scade niciodata la zero.

Avantajele si dezavantajele utilizarii energiei trifazate

Avantajul utilizarii energiei trifazate se refera in primul rand la posibilitatea rularii unor sarcini mai mari cu usurinta. Sarcinile comerciale si industriale prefera o sursa de alimentare trifazata deoarece necesita sarcini electronice mai grele.

De asemenea, nu necesita demaror pentru motoarele trifazate utilizate in industriile mari, deoarece are o diferenta de faza suficienta pentru a furniza cuplul initial pentru pornirea motorului.

Pe masura ce numarul fazelor creste in sistem, tensiunea continua a unei puteri trifazate devine mai lina si mai avantajoasa.

Un avantaj important al motorului trifazat alternativ este flexibilitatea sa de a imparti sarcina electrica in trei faze. Acest lucru reduce sarcina pe o singura faza si, daca utilizati trei aparate de aer conditionat, o puteti seta in asa fel incat fiecare aparat de aer conditionat sa foloseasca propria sa faza. Acest lucru va reduce sarcina pe o faza a sursei de alimentare.

Utilizarea motorului alternativ trifazat poate duce la economii de costuri. Adica un motor trifazat alternativ poate transfera mai multa energie electrica la un cost mai mic comparativ cu motorul alternativ monofazat.

Deoarece tensiunea sistemului este destul de mare, sursele de alimentare trifazate si motoarele mentin un cost ridicat al izolatiei. Izolatia depinde de tensiunea unitatii, in timp ce dimensiunea firului depinde de curent.

Principalul dezavantaj al motorului trifazat de curent alternativ este ca, in cazul in care un transformator esueaza, acesta va duce la o oprire completa a intregului sistem. De asemenea, costul reparatiei pentru motorul trifazat alternativ este ridicat in comparatie cu motorul alternativ monofazat.