Motoarele electrice de curent alternativ vs. motoarele electrice CC

Motoarele electrice de curent alternativ vs. motoarele electrice CC

28 Oct. 2019

Elemente de baza pentru functionarea corespunzatoare a diverselor mecanisme, motoarele electrice sunt parti esentiale utilizate intr-o varietate de domenii. In cazul in care va in care va intrebati care tehnologie este mai potrivita pentru motoare electrice, cea de curent alternativ sau cea de curent continuu, trebuie sa stiti ca acest lucru depinde de tipul de aplicatie pentru care aveti nevoie de acesta, dar si de costuri.

Motoarele electrice de curent alternativ

motoare electriceMotoarele de acest tip sunt extrem de flexibile daca luam in considerare caracteristicile, printre cele mai importante dintre ele fiid controlul vitezei. In comparatie cu motoarele de curent continuu, avantajele fac referire la:

  • Cererea redusa de energie la inceput
  • Acceleratia controlata
  • Curent de pornire controlat
  • Limita de cuplu reglabila

Din categoria tipurilor de motoare de acest tip, se evidentiaza cele sincrone (care pot fi monofazate, trifazate sau pas cu pas) si cele asincrone sau de inductie.

In cazul celor sincrone, rotorul are o rotatie ce este sincronizata cu frecventa curentului de alimentare. Viteza ramane la o valoare constanta, chiar si sub sarcini variate.

Motoarele asincrone folosesc inductia electromagnetica pentru a produce curent electric in rotor. Motoarele de inductie monofazate sunt printre cele mai utilizate in industrie, mai ales pentru incarcaturi mai mici, precum cele folosite in aparate de uz casnic. Spre deosebire de acestea, motoarele de inductie trifazate au o raspandire mai larga in aplicatiile industriale, de exemplu compresoare, pompe sau transportoare.

Motoarele electrice CC (de curent continuu)

Viteza motoarelor de acest tip poate fi controlata prin variatia tensiunii de alimentare. Spre deosebire de cele de curent alternativ, avantajele tin de:

  • Instalarea usoara
  • Controlul vitezei
  • Pornirea rapida
  • Utilizarea la scara larga, de la unelte si aparate mici, pana la vehicule electrice si ascensoare

Cele mai comune motoare de acest tip sunt cele cu perii si fara perii. Cele cu perii sunt utilizate pentru aplicatiile unde sistemul de control este simplu, cum ar fi cele pentru echipamente industriale de baza.

Motoarele fara perii se intretin mult mai usor, au o viata mai lunga si o eficienta ridicata. Aceste tipuri de motoare sunt utilizate in general in controlul vitezei si pozitiei in aplicatii precum ventilatoare, pompe si compresoare, unde este necesara fiabilitatea si rezistenta.