Avantajele pompelor de vid cu palete radiale (varianta de functionare cu ulei)

Avantajele pompelor de vid cu palete radiale (varianta de functionare cu ulei)

17 Dec. 2020

pompa de vid cu palete radiale

Pompele de vid cu palete radiale sunt utilizate pentru a genera vacuum in aplicatii diverse, fiind construite atat in varianta de fuctionare cu ulei, cat si in cea de functionare uscata.

In ceea ce priveste pompa de vid cu palete radiale care functioneaza pe baza de ulei, cresterea presiunii prin reducerea volumului este principiul din spatele functionarii acesteia. Intr-o carcasa cilindrica, un rotor este pozitionat excentric astfel incat sa fie aproape de partea superioara, atingand cilindrul. Paletele rotorului sunt pozitionate in interiorul fantelor rotorului. Astfel, cand rotorul incepe sa se roteasca, datorita fortei centrifuge, lamele de deplaseaza si aluneca pe suprafata interna a cilindrului.

In acest fel, se formeaza o celulă intre doua lame cu un volum care se schimba constant in timpul rotatiei. Aerul intra din orificiul de intrare intr-o celula pana cand lama din spate ajunge la capatul indepartat al portului de intrare. In acest moment, celula si-a atins volumul maxim de aer.

Pe masura ce celula se indeparteaza de port, volumul sau devine din ce an ce mai mic, aerul este comprimat si presiunea incepe sa creasca.

Dupa trecerea prin orificiul si supapele de iesire, amestecul de ulei-gaz ajunge in camera de eliminare a uleiului, unde uleiul este separat de gaz in doua etape. Picaturile de ulei mai mari sunt separate mecanic de gaz si sunt depuse in cele din urma in recipientul de namol de petrol.

Amestecul ramas de petrol este apoi preluat prin elemente fine de filtrare care separa chiar si cele mai mici particule de ulei. Acestea sunt apoi reintroduse printr-o conducta de aspiratie a uleiului in circuitul de ulei al pompei. Gazul fara ulei poate fi lasat afara fie prin orificiul de iesire a aerului, fie prin alte aranjamente pentru furtun sau conducte.

Avantaje:

  • Nivel redus de zgomot
  • Robust si economic
  • Usor de operat
  • Usor de intretinut