Utilizarea pompelor de vid

Utilizarea pompelor de vid

11 Feb. 2020

utilizarea pompelor de vidO pompa de vid este un dispozitiv care pompeaza aerul sau apa dintr-un recipient sigilat pentru a crea vid. Acestea au multiple functii si sunt clasificate pe baza diferitelor procese de creare a vidului.

Chiar daca nu le observam prezenta in viata de zi cu zi, acestea au o istorie de peste trei sute de ani, avand la baza inventia lui Otto von Guericke din 1650.

Exista multe tipuri de pompe de vid. la fel cum există multe utilizari pentru acestea. Desi clasificarea lor poate parea dificila, acestea se pot restrange la trei categorii mari: pompe de deplasare pozitive, pompe de transfer si pompe de atractie.

  • Pompele de deplasarea pozitiva sunt printre cele mai populare. Acestea se bazeaza pe extinderea unei cavitati pentru a facilita intrarea unui gaz. Dupa ce aceasta etapa este realizata, cavitatea se inchide, iar gazul se elibereaza intr-un alt spatiu (in general atmosfera).
  • Pompele de transfer utilizeaza in general lame de viteza mare pentru a aspira aer sau gaz dintr-un anumit spatiu.
  • Pompele de atractie folosesc o tehnic utilizata pentru captarea gazelor.


Exista multe utilizari ale pompelor de vid, in special, atunci cand vine vorba de procese de cercetare industriala si stiintifica. Sunt utilizate pentru modelarea compozitului, instrumente de zbor, productia de tuburi vid si lampi electrice, prelucrarea semiconductorului, fotolitografie, prese tipografice, fabrici de taiere a sticlei si a pietrei si multe altele.